Mobiilipalveluiden menestystekijät -tutkimus julkaistu

Ainutlaatuinen innovaatio, massiivinen rahoitus, iso tiimi ja paljon aikaa. Siinäkö menestystarinan eväät? Ei välttämättä. Maineikkaiden mobiilipalveluiden lähempi tarkastelu asettaa monet yleiset olettamukset uuteen valoon.

Miten toistetaan pelialan menestys muissa mobiilipalveluissa?

Teleforum ry ja Idean tutkivat mobiilipalveluiden menestystekijöitä globaalisti. Tavoitteena on auttaa suomalaisia yrityksiä ja yhteisöjä luomaan uusia menestystarinoita pelialan esimerkkien mukaisesti.

Tutkimuslöydökset ohjaavat mobiilipalveluiden kehittäjiä muun muassa julkaisemaan tuotteestaan nopealla aikataululla version, joka ”tekee yhden asian hyvin”. Ominaisuuksien kirjosta kannattaa siis tinkiä, käytettävyydestä ei niinkään. Tämän jälkeen kehitystyötä päästään jatkamaan käyttäjäpalautetta ja analytiikkaa hyödyntäen.

Samalla menestyspalvelujen havaittiin usein perustuvan fiksuun kopiointiin. – Omaperäisen idean keksimiseen ei kannata panostaa liikaa. Menestystarinoissa on usein kyse vanhan idean hyödyntämisestä yhdistettynä hyvään käytettävyyteen ja hyvään ajoitukseen, toteaa Teleforum ry:n toimitusjohtaja Juhani Kivikangas.

Keskustelua herättäviä havaintoja olivat lisäksi ainakin se, että näkyvyys perinteisessä mediassa on edelleen merkittävä tekijä mobiilisovellusten menestymisen kannalta ja se, että normaalin niukkuustason ylittävä rahoitus johtaa herkästi fokuksen katoamiseen kehitystyössä.

Menestystekijöitä selvitettiin haastattelemalla johtavien mobiilipalveluiden suunnittelijoita, rahoittajia ja asiantuntijoita sekä keräämällä tietoja muista lähteistä syksyn 2013 aikana. Tutkimuksen toteutuksesta vastasivat Teleforum ry:n toimitusjohtaja Juhani Kivinkangas ja Ideanin markkina-analyytikko Kalle Snellman.

Tutkimusprojektia ohjasi mobiilialan asiantuntijoista koottu ohjausryhmä, ja lisäksi tutkimuslöydöksiä työstettiin eri toimialojen edustajien kanssa työpajoissa, jotka järjestettiin yhteistyössä Teknologiateollisuus ry:n kanssa tammikuussa 2014.

Tutkimushavainnot on kiteytetty 15 väitteeseen ja vastaväitteeseen, joihin voi tutustua täällä: http://www.slideshare.net/Idean_Inc/mobile-service-design-mythbusters

 

 

 

(comments disabled)